Idee ‘Hack de Procedure Dag’ van team #Wetoo wint Hackathon ‘Jouw kracht in de zorg’

‘Hack de Procedure Dag’ is het winnende idee van het team van zorgmedewerkers en werkgevers ‘#Wetoo’ van de hackathon ‘Jouw kracht in de zorg. Hack je eigen toekomst’. Volgens dit idee kunnen medewerkers en managers een dag afwijken van drie bestaande procedures die het centraal stellen van de cliënt belemmeren.

Het team wint daarmee begeleiding om bij een zorgorganisatie het idee verder uit te werken en in de praktijk te brengen. Volgens jurylid Tommie Niessen, verpleegkundige en schrijver, is de jury onder de indruk van de innovatieve ideeën die ontstaan door de krachten te bundelen. ‘Wat het winnende idee tot winnaar maakt, is dat deze oplossing ons het meeste raakt. Het lijkt eenvoudig omdat iedereen dit al in zich heeft, maar het gebeurt nu nog te weinig. ‘Hack de Procedure Dag’ is een sterk concept, omdat iedere betrokkene bij de zorg eraan kan bijdragen.’

Tijdens de hackathon zijn manieren en oplossingen bedacht voor hoe je als werkgever in de zorg meer ruimte kan bieden en als werknemer die ook kan benutten. Het uiteindelijke doel is om meer plezier in je werk te ervaren. De hackathon is een initiatief vanuit de ‘Arbeidsmarktagenda 2023. Aan het werk voor ouderen’ van sociale partners in de zorg. In de ouderenzorg zijn dringend maatregelen nodig om personeel te werven en te behouden om het groeiend aantal ouderen de juiste zorg te bieden.

Hans Schirmbeck, voorzitter regiegroep ‘Arbeidsmarktagenda 2023. Aan het werk voor ouderen’ zei aan de start van de hackathon: ‘De tijd van praten is nu wel voorbij. We hebben behoefte aan concrete voorstellen, behoefte aan actie.’ Dagvoorzitter Sabine Uitslag heeft de deelnemers meegegeven: ‘Doen is de nieuwe manier van denken.’

Vier pitches

In de tweedaagse hackathon hebben onder meer (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden, welzijnsmedewerkers, (team)managers, trajectcoaches, kwaliteitsfunctionarissen en studenten in multidisciplinaire teams samengewerkt.
Zij hebben zelf bepaald welke vier pitches naar de finale zijn gegaan. Naast het winnende idee dongen drie andere ideeën mee naar de overwinning: de app ‘Talentenplein’, Storytelling in de zorg en de ‘Evaluatieapp’. In de app Talentenplein kunnen teamleden aangeven welke specifieke expertises en kwaliteiten ze bezitten. Met storytelling wordt in pictogrammen duidelijk gemaakt hoe de zorg in de eigen organisatie is georganiseerd. In de Evaluatieapp kun je in 30 seconden je dag evalueren en deze informatie delen met je collega’s.

Meer autonomie, meer plezier

Uit onderzoek blijkt dat als mensen een hoge mate van autonomie ervaren, zij meer bevlogen en betrokken zijn en minder de neiging hebben om de zorgsector te verlaten. Met meer autonomie durven werknemers meer eigen keuzes te maken en beslissingen te nemen en dit leidt vaak tot meer plezier op de werkvloer.

Ontdekkingstocht

Een hackathon is een wedstrijd waarin teams in beperkte tijd een oplossing
bedenken voor een vraagstuk. Kortgezegd is het een uit de hand gelopen brainstormsessie, een ontdekkingstocht, waarin de deelnemers samen op
onderzoek gaan.

Meer informatie

‘Hack de Procedure Dag’ wint hackathon ouderenzorg (Skipr, 3 december 2018)

  • logo ZorgthuisNL
  • Logo FNV Zorg&welzijn