A+O VVT lanceert 38 nieuwe instructiefilms om overbelasting te voorkomen

Met 38 nieuwe instructiefilms wil de stichting A+O VVT zorgverleners in de langdurige zorg helpen fysieke overbelasting te voorkomen. De films zijn geplaatst op het veel bekeken YouTubekanaal van GoedGebruik, waar al meer dan 200 filmpjes staan over dagelijkse handelingen in de zorg. Professionals zien hoe ze deze handelingen op een ergonomische manier kunnen uitvoeren, volgens de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting.

Fysieke overbelasting is een serieus probleem in de zorg. In 2018 is het verzuim in de sector gestegen en grofweg een derde van dat verzuim komt door klachten als gevolg van fysieke overbelasting. Het gaat dan om klachten aan de rug, nek en schouders. Aandacht voor werken volgens de richtlijnen, blijft dan ook belangrijk. Dat is de reden dat stichting A+O VVT, waarin werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerken, deze instructiefilmpjes heeft ontwikkeld.

YouTubekanaal GoedGebruik

Projectleider Michiel Hietkamp van A+O VVT: 'De filmpjes laten zien hoe je als zorgverlener ergonomisch kunt werken, maar ook hoe je ervoor zorgt dat de cliënt maximaal zelfredzaam is. Dat is allebei belangrijk om overbelasting te voorkomen. De filmpjes sluiten daarmee aan bij de ruim 200 al bestaande films van GoedGebruik. Deze films voorzien in een behoefte, ze zijn bij elkaar zo’n vijf miljoen keer bekeken op YouTube.'

ADL en fysiek zware handelingen

De nieuwe 38 films gaan vooral over handelingen waarmee zorgverleners helpen bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals aan- en uitkleden, incontinentiezorg en steunkousen aantrekken. Een deel van de films is gereserveerd voor fysiek zware handelingen die door medewerkers worden uitgevoerd die niet direct cliënten contact hebben. Denk aan medewerkers van de technische dienst, intern transport of de keuken.

Geschikt voor scholing en online leren

De handelingen worden uitgevoerd volgens de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting (PFB), te vinden in de Arbocatalogus VVT. Die geven precies aan wanneer handelingen als tillen, duwen, trekken en langdurig voorovergebogen werken (statische belasting) te zwaar worden. En ook wat je dan als zorgverlener moet doen. Bijvoorbeeld de cliënt activeren, een slimme techniek gebruiken of een hulpmiddel inzetten.

Hietkamp: ‘Werken volgens de PFB vereist vereist vaardigheden van de zorgverlener, en dus ook scholing en training. De instructiefilms zijn heel geschikt daarbij. Interessant is ook dat GoedGebruikfilms gebruikt kunnen worden bij online leren. Zo gebruikte de Stichting IZZ een aantal films voor een Free Learning module over statische belasting.’

Meer informatie:
YouTube Goed Gebruik

De GoedGebruikfilms van A+O VVT zijn te bekijken op YouTube.

Nieuws

11-12-2018

Het onderwerp ‘Fysieke belasting’ blijft een punt van aandacht in de verpleeg- verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT). De Inspectie SZW start daarom een campagne om fysieke belasting hoger op de agenda van instellingen te krijgen. Zij heeft voor de campagne input gekregen van sociale partners in de VVT (ActiZ, ZorgthuisNL, FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn,  FBZ en NU’91). Ook zal de Inspectie bij diverse verpleeghuizen inspecties uitvoeren.

05-12-2018

'Hack de Procedure Dag' is het winnende idee van de hackathon 'Jouw kracht in de zorg. Hack je eigen toekomst'. In dit concept kunnen medewerkers en managers één dag afwijken van drie bestaande procedures die het centraal stellen van de cliënt belemmeren. Het idee was afkomstig van team #WeToo, dat bestond uit zorgmedewerkers en werkgevers. 

A+O VVT heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze hackaton.

Lees het verslag van de hackathon op de website van Skipr.

 

04-12-2018

Minder regels, meer tijd voor zorg. Met dat doel kwamen afgevaardigden van zes verpleeghuisorganisaties dinsdag 27 november in Utrecht bijeen voor de eerste schrapsessie. Ze gingen gezamenlijk aan de slag om regeldruk binnen de eigen organisatie in kaart te brengen en aan te pakken. In 2019 worden er nog 14 bijeenkomsten georganiseerd voor de verpleeghuiszorg en wijkverpleging.