Instructiefilms en Meet-Ups tegen fysieke overbelasting in de zorg

In 2018 is het verzuim in de sector zorg en welzijn gestegen. Ongeveer een derde van dat verzuim komt door klachten als gevolg van fysieke overbelasting. Met 38 nieuwe instructiefilms wil het arbeidsmarktfonds A+O VVT zorgverleners in de langdurige zorg helpen fysieke overbelasting te voorkomen. Daarnaast organiseerde A+O VVT de Meet-Ups Fysieke Belasting. 

Overbelasting

Zorgmedewerkers hebben voornamelijk klachten aan de rug, nek en schouders. Een verklaring hiervoor is dat cliënten gemiddeld minder mobiel en meer obees worden. Ook stijgt de leeftijd en daarmee de kwetsbaarheid van de zorgverleners.

Meet-Ups Fysieke belasting

Op 18 oktober en 7 en 21 november 2018 organiseerde A+O VVT de Meet-Ups Fysieke Belasting. Daarin stond het delen van kennis centraal over het effectief invoeren en borgen van het ergonomiebeleid en de recente ontwikkelingen op dit gebied. De Meet-Ups werden bezocht door bijna 200 deelnemers, waar zowel verantwoordelijken voor het ergonomiebeleid als uitvoerende medewerkers bij aanwezig waren.

Instructiefilms

A+O VVT heeft 38 nieuwe instructiefilms geplaatst op het veel bekeken YouTubekanaal van GoedGebruik, waar al meer dan 200 filmpjes staan over dagelijkse handelingen in de zorg. Professionals zien hoe ze deze handelingen op een ergonomische manier kunnen uitvoeren, volgens de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting (PFB). ‘Werken volgens de PFB vereist vaardigheden van de zorgverlener, en dus ook scholing en training. De instructiefilms zijn daarvoor heel geschikt. Interessant is ook dat GoedGebruikfilms gebruikt kunnen worden bij online leren. Zo gebruikte de Stichting IZZ een aantal films voor een Free Learning module over statische belasting’, zegt projectleider Michiel Hietkamp.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de instructiefilms? Lees dan het persbericht.

Hebt u interesse in de kennis die is gedeeld tijdens de Meet-Ups? Lees meer over het programma van de Meet-Ups of stuur een mail naar info@aovvt.nl.

Nieuws

11-12-2018

Het onderwerp ‘Fysieke belasting’ blijft een punt van aandacht in de verpleeg- verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT). De Inspectie SZW start daarom een campagne om fysieke belasting hoger op de agenda van instellingen te krijgen. Zij heeft voor de campagne input gekregen van sociale partners in de VVT (ActiZ, ZorgthuisNL, FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn,  FBZ en NU’91). Ook zal de Inspectie bij diverse verpleeghuizen inspecties uitvoeren.

05-12-2018

'Hack de Procedure Dag' is het winnende idee van de hackathon 'Jouw kracht in de zorg. Hack je eigen toekomst'. In dit concept kunnen medewerkers en managers één dag afwijken van drie bestaande procedures die het centraal stellen van de cliënt belemmeren. Het idee was afkomstig van team #WeToo, dat bestond uit zorgmedewerkers en werkgevers. 

A+O VVT heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze hackaton.

Lees het verslag van de hackathon op de website van Skipr.

 

04-12-2018

Minder regels, meer tijd voor zorg. Met dat doel kwamen afgevaardigden van zes verpleeghuisorganisaties dinsdag 27 november in Utrecht bijeen voor de eerste schrapsessie. Ze gingen gezamenlijk aan de slag om regeldruk binnen de eigen organisatie in kaart te brengen en aan te pakken. In 2019 worden er nog 14 bijeenkomsten georganiseerd voor de verpleeghuiszorg en wijkverpleging.