A+O VVT lanceert 38 nieuwe instructiefilms om overbelasting te voorkomen

Met 38 nieuwe instructiefilms wil de stichting A+O VVT zorgverleners in de langdurige zorg helpen fysieke overbelasting te voorkomen. De films zijn geplaatst op het veel bekeken YouTubekanaal van GoedGebruik, waar al meer dan 200 filmpjes staan over dagelijkse handelingen in de zorg. Professionals zien hoe ze deze handelingen op een ergonomische manier kunnen uitvoeren, volgens de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting.

Fysieke overbelasting is een serieus probleem in de zorg. In 2018 is het verzuim in de sector gestegen en grofweg een derde van dat verzuim komt door klachten als gevolg van fysieke overbelasting. Het gaat dan om klachten aan de rug, nek en schouders. Aandacht voor werken volgens de richtlijnen, blijft dan ook belangrijk. Dat is de reden dat stichting A+O VVT, waarin werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerken, deze instructiefilmpjes heeft ontwikkeld.

YouTubekanaal GoedGebruik

Projectleider Michiel Hietkamp van A+O VVT: ‘De filmpjes laten zien hoe je als zorgverlener ergonomisch kunt werken, maar ook hoe je ervoor zorgt dat de cliënt maximaal zelfredzaam is. Dat is allebei belangrijk om overbelasting te voorkomen. De filmpjes sluiten daarmee aan bij de ruim 200 al bestaande films van GoedGebruik. Deze films voorzien in een behoefte, ze zijn bij elkaar zo’n vijf miljoen keer bekeken op YouTube.’

ADL en fysiek zware handelingen

De nieuwe 38 films gaan vooral over handelingen waarmee zorgverleners helpen bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals aan- en uitkleden, incontinentiezorg en steunkousen aantrekken. Een deel van de films is gereserveerd voor fysiek zware handelingen die door medewerkers worden uitgevoerd die niet direct cliënten contact hebben. Denk aan medewerkers van de technische dienst, intern transport of de keuken.

Geschikt voor scholing en online leren

De handelingen worden uitgevoerd volgens de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting (PFB), te vinden in de Arbocatalogus VVT. Die geven precies aan wanneer handelingen als tillen, duwen, trekken en langdurig voorovergebogen werken (statische belasting) te zwaar worden. En ook wat je dan als zorgverlener moet doen. Bijvoorbeeld de cliënt activeren, een slimme techniek gebruiken of een hulpmiddel inzetten.

Hietkamp: ‘Werken volgens de PFB vereist vereist vaardigheden van de zorgverlener, en dus ook scholing en training. De instructiefilms zijn heel geschikt daarbij. Interessant is ook dat GoedGebruikfilms gebruikt kunnen worden bij online leren. Zo gebruikte de Stichting IZZ een aantal films voor een Free Learning module over statische belasting.’

Meer informatie:
YouTube Goed Gebruik

De GoedGebruikfilms van A+O VVT zijn te bekijken op YouTube.