Digitale vaardigheden vergroten
Zorgmedewerkers moeten steeds meer gebruikmaken van digitale middelen, zowel in de zorgprocessen (elektronisch dossier, roosters) als in de ondersteuning van cliƫnten (helpen met beeldbellen en domotica). Sommigen vinden dat leuk en raken er snel mee vertrouwd mee. Anderen hebben er moeite mee. De kennissite Digivaardig in de zorg helpt ze om beter hun weg te vinden in de digitale wereld.
Veel bezoekers
De site Digivaardig in de zorg werd in het afgelopen jaar gelanceerd en is inmiddels meer dan 100.000 keer bezocht, blijkt uit de Highlights van 2020. Ook deden 15.000 mensen een zelftest om te ontdekken hoe digivaardig ze zijn. Zo’n 10.000 mensen vergrootten hun digitale kennis door trainingen, filmpjes of spelletjes op de site, leerden een e-healthprogramma kennen of vonden tips over handige apps om digitaal vaardiger te worden.
Verder organiseerde de coalitie Digivaardig in de zorg 9 online bijeenkomsten waaraan in totaal ruim 900 mensen meededen. Ook voorziet de coalitie in digicoaches die nabije collega’s met weinig digitale ervaring op de werkplek kunnen ondersteunen.
Nieuwe zelftest: welk digitype ben jij?
Ben je een analoge idealist (ook wel: digistarter) of een digitale enthousiasteling? Of iets ertussenin? Met de nieuwe zelftest, ontwikkeld door de coalitie Digivaardig in de zorg en Vilans, ontdekken zorgmedewerkers welk digitype ze zijn. Zorgorganisaties kunnen met de resultaten de implementatie van zorgtechnologie beter afstemmen op de kennis en de behoefte van het personeel.
Coalitie
De site Digivaardig in de zorg is een product van de coalitie Digivaardig in de zorg, waarvan de stuurgroep in 2020 werd gevormd door A+O VVT, RegioPlus (samenwerkingsverband van 14 regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn), MBO Raad, Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg en VWS.