Nieuwe brancheanalyse en infographics van de Werknemers- & werkgeversenquête

Hoe staat het met de arbeidsmarkt van de branche verpleging, verzorging en thuiszorg? Om daar inzicht in te geven heeft AZW een analyse gemaakt van de arbeidsmarkt. Ontdek hoe de arbeidsmarkt van de branche verpleging, verzorging en thuiszorg ervoor staat en download hieronder de brancheanalyse. Op de site van AZW zijn ook analyses van andere branches en de gehele sector te vinden.

Uitgelichte uitkomsten

  • In de VVT-branche zijn in Q4 in totaal 474.300 mensen werkzaam, waarvan 453.300 in loondienst en ongeveer 21.000 als zelfstandige.
  • De verwachting is dat de werkgelegenheid in de komende tien jaar met ongeveer 24% zal toenemen.
  • 47% van de werknemers vindt de werkdruk (veel) te hoog. De werkdruk ontstaat vooral door de hoeveelheid werk, door een hoge tijdsdruk en door hectische omstandigheden.

Naar de Brancheanalyse

Over AZW en de sector- en brancheanalyses

Het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) is erop gericht om partijen in zorg en welzijn te voorzien van eenduidige en betrouwbare informatie over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

In 2021 voerde AZW-programma in samenwerking met PFZW (Pensioenfonds Zorg en Welzijn) uitgebreide analyses uit voor alle sectoren binnen Zorg en Welzijn, dus ook voor de VVT. Deze analyses dienden als de grondslag voor de ontwikkeling van activiteitenplannen door cao-tafels en fondsen. Deze plannen waren specifiek gericht op het verhogen van de duurzame inzetbaarheid en het faciliteren van eerder uittreden.

Meerdere branches hebben in juni 2023 om een update gevraagd van deze brancheanalyse. Daarom is voor deze branches een update gemaakt van de brancheanalyse met een nieuwe naam: ‘De Staat van de arbeidsmarkt’.

Werknemers- en werkgeversenquete

Twee keer per jaar worden werknemers en werkgevers in de sector bevraagd over ‘werken in zorg en welzijn’. De resultaten van de meting in mei en juni 2023 zijn nu bekend! AZW maakte voor elke branche in de sector zorg en welzijn een infographic met de belangrijkste cijfers, dus ook voor de VVT. Download hieronder de infographic en ontdek hoe werkgevers en werknemers het werken in branche verpleging, verzorging en thuiszorg ervaren.

Download de infographic Thuiszorg kerncijfers 2023

Download de infographic Verpleging Verzorging kerncijfers 2023